Jdi na obsah Jdi na menu
 


Film - CESTA

29. 3. 2012

 

DUCHOVNÍ PŘÁTELSTVÍ - DUCHOVNÍ PŘÁTELSTVÍ

 

 ,,CESTA - Film o duchovní pouti do Santiago de Compostela"

 

mapacompostela.jpg

,,Sledujte hluboký a inspirativní příběh o rodině, přátelích a především výzvách, kterým musíme během života v tomto neustále se měnícím a komplikovaném světě čelit."

,,Tom (Martin Sheen) je americký doktor, který přijíždí do francouzského města St. Jean Pied de Port, aby převzal ostatky svého syna, který zemřel v bouři během cesty do Santiaga, poutě známé také jako Cesta svatého Jakuba."

,,Tom se však rozhodne na počest svého syna tuto pouť za svého potomka dokončit. Netuší však, jaký to bude mít dopad na jeho typický kalifornský život, který spíš připomíná velmi ..."

USA / Španělsko, 2010, 123 min
Režie: Emilio Estevez
Hudba: Tyler Bates
Hrají: Martin Sheen, Emilio Estevez, Deborah Kara Unger, Tchéky Karyo, James Nesbitt, Ángela Molina, Yorick van Wageningen, Simón Andreu, Carlos Leal

,,TATO DUCHOVNÍ CESTA 

DOOPRAVDY EXISTUJE !"

 

250px-basilica_de_santiago_02.jpg

 

,,Svatojakubská pouť vede z mnoha míst v Evropě na španělské pobřeží do Santiaga de Compostela.  Odtud pak mnozí středověcí poutníci pokračovali až na pobřeží, do sto kilometrů vzdálené Finistery, považované v té době za konec světa (finis terrae)." ,,Klasická svatojakubská cesta začíná ve Francii v městečku St. Jean Pied de Port pod Pyrenejemi. Dnes jsou nástupní trasy na Svatojakubskou pouť značeny  i z mnohem vzdálenějších míst."

,,Středověký poutník se na pouť vydával z náboženských důvodů ke hrobu svatého Jakuba. Pouť pro něj byla výrazem živé víry, zbožnosti a pokání, prostředkem k očištění."

,,Dnes se na tuto cestu lidé vydávají z mnoha různých důvodů a pohnutek. Někdo vnímá pouť jako zajímavou turistickou trasu, na níž může obdivovat proměňující se krajinu a přírodu, prohlížet si úchvatné francouzské románské kostely nebo se ve Španělsku bavit s temperamentními místními obyvateli či dalšími poutníky z celého světa, jiného láká sportovní výkon, někdo se rozhodne vykročit ze zaběhnuté každodennosti a hledá nové zážitky a další zase duchovní setkání a prožitky."

,,Společné mají to, že pod znamením mušle pochodují, jedou na kole či na koni směrem do Santiaga."

credencial0.jpg

 

,,Každý poutník si zakoupí ve svém výchozím místě takzvaný "credencial" španělsky  nebo "creancial" francouzsky, do něhož si nechá každý večer dát razítko. Credencial je jeho "poutním pasem", dokládá jeho putování a ve Španělsku poskytuje poutníkům privilegium ubytovat se v poutních albergues neboli ubytovnách."

 compostela_s.jpg

 ,,Úspěšný poutník, který dorazí do Santiaga de Compostela a ujde minimálně 100 km nebo ujede min 200 km na kole, v credencialu má všechny razítka získá potvrzení o vykonání pouti - Compostelu."

 finistera_s.jpg

,,Poutník, který pokračuje dále a dojde až na Konec světa - Finisteru získá další potrvzení."

 

 Alderonnara@seznam.cz